Basketbalisti San Antonia zdolali Oklahomu City 122:105

20.05.2014 Celý región

New York 20. mája (TASR) - Basketbalisti San Antonia zvíťazili v noci na utorok v úvodnom finálovom súboji play off Západnej konferencie zámorskej NBA nad Oklahomou City 122:105. V sérii hranej na štyri víťazstvá sa Spurs ujali vedenia 1:0 na zápasy, ďalší duel je na programe v noci na štvrtok.

Domáci nastúpili na súboj aj s rozohrávačom Tonym Parkerom. Francúzsky tvorca hry utrpel v poslednom stretnutí série proti Portlandu zranenie ľavého stehna, pre ktoré mal pôvodne pauzovať minimálne týždeň. Hosťom naopak chýbal Serge Ibaka. Elitný pivot a defenzívny špecialista by mal pre natiahnutý lýtkový sval vynechať celú sériu konferenčného finále. Úvod vyšiel lepšie Spurs, ktorí sa rýchlo ujali dvojciferného vedenia (20:9). Thunder však zlepšenou hrou dokázali manko zmazať ešte do konca prvej štvrtiny (30:27). V druhom dejstve to boli opäť domáci, ktorí odskočili súperovi na 12-bodový rozdiel (60:48). Skóre sa menilo ako na hojdačke aj po zmene strán.

Päť minút pred koncom tretej časti hry sa po prvý raz dostali do vedenia hostia (75:76), Texasania však kontrovali sériou 12:2 a od toho momentu si už náskok udržali až do záveru. Ofenzívnu prestrelku napokon vyhrali v pomere 122:105 a suverénnym spôsobom sa ujali vedenia v sérii. Pod výsledok sa podpísala výborná úspešnosť streľby z poľa v podaní domácich, ktorí premenili až 58 percent svojich pokusov. Lídrom San Antonia bol Tim Duncan. Nestarnúci veterán využil podkošovú absenciu Ibaku, presne trafil prvých sedem striel a celkovo zaznamenal 27 bodov.

"Tim hral fantasticky. Ale dnes sme triumfovali ako tím, každý hráč podal vyrovnaný výkon. V ďalších zápasoch bude odpor súpera ešte väčší, preto sa musíme držať pri zemi," hodnotil duel Parker, ktorý k 14 bodom pridal aj 12 asistencií. Domácim sa zároveň efektne podarilo eliminovať útočné duo súpera Kevin Durant - Russell Westbrook. Tí síce nastrieľali spoločných 53 bodov, ale potrebovali na to z poľa až 41 pokusov. "Recept na víťazstvo v ďalších zápasoch je jednoduchý - musíme zlepšiť obranu. Áno, po zvyšok série nám bude chýbať Serge (Ibaka), ale práve kvôli tomu musí zabrať v defenzíve každý jeden hráč," komentoval prvý zápas Durant. Thunder sa pokúsia o vyrovnanie série v stredu, druhé stretnutie sa hrá opäť v San Antoniu.

Play off NBA:
Západná konferencia - finále
SAN ANTONIO - OKLAHOMA CITY 122:105 (30:27, 37:32, 22:23, 33:23)
Najviac bodov: Duncan 27, Ginobili 18, Leonard a Green po 16 - Durant 28, Westbrook 25, Fisher 16, 18.581 divákov
stav série: 1:0
 

Vyberte región